Kaksosten päivä

Valtakunnallisen Kaksosten päivän logo.

Suomen Monikkoperheet ry lanseerasi vuonna 2010 valtakunnallisen Kaksosten päivän, jota vietetään
Suomessa aina helmikuun toinen päivä, 2.2.

Kaksosten päivänä halutaan nostaa esiin ajankohtaisia teemoja monikkoperheiden elämään ja monikkouteen liittyen. Vaikka 2.2. päivän nimi on Kaksosten päivä, on se kuitenkin samalla kaikkien monikkoperheiden oma juhlapäivä! Alueelliset monikkoperheyhdistykset ovat aktiivisesti mukana päivän vietossa erilaisten koko perheen tapahtumien muodossa. Kaksosten päivän tapahtumista tiedotetaan internetsivuillamme sekä Facebookissa sivustolla Valtakunnallinen Kaksosten päivä.


KAKSOSTEN PÄIVÄNÄ 2.2.2018 JUHLITAAN KAKSOSTEN YKSILÖLLISYYTTÄ

Suomen Monikkoperheet ry:n lanseeraamaa Kaksosten päivää vietetään perinteisesti 2.2. Vuonna 2018 Kaksosten päivän teemana on Samasta puusta eri omenat. Tällä halutaan muistuttaa siitä, että kukin kaksosista tai kolmosista on ainutlaatuinen, vaikka muistuttaisi ulkonäöltään kaksos- tai kolmossisarustaan.

On tärkeää, että monikkolasten lähipiiri, sukulaiset, tuttavat sekä päiväkodin ja koulun henkilöstö kohtelevat lapsia yksilöllisesti.

”Kaksosena syntynyt on kaksosuudestaan huolimatta oma ainutkertainen persoona. Kaksosia ei pidä niputtaa, vaan kohdata kukin omana yksilönä. Tähän voi jokainen kaksosten lähipiirissä vaikuttaa”, toteaa toiminnanjohtaja Ulla Kumpula Suomen Monikkoperheet ry:stä.

 

Alueyhdistyksissä tapahtuu:

Alueelliset monikkoperheyhdistykset juhlistavat Kaksosten päivää tammi-helmikuun vaihteessa. Ne järjestävät perheille suunnattuja tapahtumia omalla alueellaan. Tarkat tiedot näistä tapahtumista Kaksosten päivän tapahtumat alueyhdistyksissä.

 

Kaksosten päivälle oma logo

Kaksosten päivä on saanut oman logon, jonka on suunnitellut Suunnittelustudio Pippuriinan Hanna Välitalo. Logon halutaan viestittävän sitä, että kaksosena syntynyt ja kasvanut on yksilö, jonka identiteetin yksi osa on kaksosuus. Logon toivotaan vakiintuvan ja näkyvän kaikkialla Kaksosten päivänä 2.2.

 

Kaksosten päivän tiedote (julkaistu 24.1.2018)

 

Lisätietoa yksilöllisyyden tukemisesta

Opas: Yhdessä ja erikseen

Näin tuen alle kouluikäisen kaksos- ja kolmoslapsen kasvua ja kehitystä

Opas antaa tietoa ja käytännöllisiä vinkkejä alle kouluikäisten kaksos- ja kolmoslasten kasvun ja kehityksen tueksi. Näistä neuvoista hyötyvät sekä monikkolasten vanhemmat ja läheiset että myös kasvatus- sosiaali- ja terveydenhuoltoalan ammattilaiset. Tilaa Yhdessä ja erikseen -opas.

Kirjoitus: Otatko paineita kaksosten yksilöllisyyden tukemisesta?

Monikkoperheiden kattojärjestö Suomen Monikkoperheet ry on tullut avuksi ja koonnut maksuttomasti nettiin paljon erilaisia tietoaineistoja sekä tehnyt kasvatuksen kysymyksiin keskittyvän maksullisen opaskirjasen. Hae täältä tietoaineistoa yksilöllisyyden tukemisesta.

Video: Monikkolasten yksilöllisyyden tukeminen

Kaksoset tai kolmoset syntyvät yhtä aikaa, samaan paikkaan ja samoille vanhemmille, identtiset lapset vieläpä samoilla geeneillä varustettuina. Kuitenkin jokainen monikkolapsi on aina oma persoonansa, jolla on yksilölliset tarpeet, vahvuudet ja heikkoudet.

Lastenpsykiatrian emeritaprofessori Irma Moilanen kertoo, miksi yksilöllisyyden tukeminen pienestä pitäen on tärkeää ja kuinka lapsen yksilöllisyyttä voi tukea.

Video: Miten kaksosten ja kolmosten yksilöllistä kehitystä voi tukea?

Yksilöllisyyden tukeminen on monikkoperheissä erittäin tärkeää. On hyvä lähteä siitä perusasenteessa, että vaikka lapset voivat ulkonäöltään olla samanlaisia, niin lapset eivät ole samanlaisia. On hyvä ottaa arjessa aikaa, jolloin keskitytään vain yhteen lapseen kerralla, jotta voidaan tukea lapsen yksilöllisyyttä. Kuuntele Ulla Kumpulan haastattelu yksilöllisyyden kehittymisen tukemisesta.

Artikkeli: Monikkolasten yksilöllisyyden tukeminen

Monikkolapsille itselleen yksilöllisyys ja sen huomioiminen on merkityksellistä oman kasvun ja identiteetin kehityksen vuoksi. Yksilöllisyyden tukeminen on asennoitumista siihen, että jokainen lapsi on oma yksilönsä. Kun yksilöllisyyttä tuetaan pienin askelin koko lapsuuden ajan, myös murrosiässä tapahtuva erillistyminen monikkosisaruksesta tai – sisaruksista sujuu todennäköisesti pienemmällä rytinällä. Lue lisää monikkolasten yksilöllisyyden tukemisesta.

 

Kaksosten päivän yksilöllisessä menossa mukana Suomen Polarn O. Pyret

Suomen Monikkoperheet ry ja Suomen Polarn O. Pyret toteuttavat yhteistyössä sosiaalisen median kampanjan.

Kun tykkäät Suomen Monikkoperheet ry:n Facebook-sivusta, Suomen Polarn O. Pyret lahjoittaa Suomen Monikkoperheet ry:lle 50 senttiä/tykkäys ensitietopakettien hankintaan kaksosten ja kolmosten perheille. Ensitietopaketti antaa perheelle oleellista tietoa sekä tarpeellisia tarvikkeita vaativalle, mutta antoisalle vanhemmuuden polulle. Järjestö lähettää maksuttoman paketin perheelle tilauksesta.

Suomen Polarn O. Pyret tukee Suomen Monikkoperheet ry:n työtä mahdollistamalla perheille ensitietopaketteja. Tykkää ja pyydä myös kaveriasi tykkäämään Suomen Monikkoperheet ry:n Facebook-sivusta.

Kiitos Suomen Polarn O.Pyret tuesta odottajaperheille ja vauvaperheille!

 

 

Mikä kaksosuudessa on parasta? #kaksostenpäivä

Teemapäivään liittyy some-kampanja, jossa pyydämme niin kaksosten vanhempia kuin kaksosia itseään kertomaan, mikä kaksosuudessa on parasta? Vastauksen voi muotoilla joko tekstin tai kuvan muotoon niin Facebookissa, Twitterissä, Instagramissa kuin muissakin sosiaalisen median välineissä. Hashtagina päivässä toimii #kaksostenpäivä.

Muistathan tykätä ja vierailla myös Facebook-sivulla Valtakunnallinen Kaksosten päivä.

 

Kaksosten päivän keksit

AppleMark

Herkulliset keksit Kaksosten päivään: katso kaksoskeksien ohje tästä.
Kaksoskeksien resepti on julkaistu vuonna 2013.

 

Kolmosten päivä

Ja muistathan, että 3.3.2017 vietetään Suomen Kolmosperheet ry:n valtakunnallista Kolmosten päivää. Tutustu sivustoon www.kolmosperheet.fi.

 

Lisätietoja

Toiminnanjohtaja Ulla Kumpula, toiminnanjohtaja@suomenmonikkoperheet.fi, 050 3280 730
Vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Raisa Ojaluoto, koordinaattori@suomenmonikkoperheet.fi, 045 882 5383
Järjestösihteeri Tiina Matala, jarjestosihteeri@suomenmonikkoperheet.fi, 050 4359 004

Suomen Monikkoperheet ry:n keskeiset tiedotuskanavat päivään liittyen ovat Facebook-sivut Valtakunnallinen Kaksosten päivä ja Suomen Monikkoperheet ry sekä Instagram-tili Monikkoperheet ja Twitter-tili Suomen Monikkoperheet ry.


Vuoden 2017 Kaksosten päivä

Sisaruus – elämän mittainen side

Kaksosten päivä 2.2.2017 keskittyi sisarussuhteen merkitykseen, joka on monikoiden välillä pitkä ja usein tärkeä ja voimallinen. Suomen Monikkoperheet ry nosti esiin monikkoperheen sisarusten suhteeseen liittyviä artikkeleita ja tutkimustuloksia. Kaksosten päivän lähistöllä useimmat alueyhdistykset järjestävät omia perhetapahtumia alueillaan. Kaksosten päivänä lastenpsykiatri ja kaksosten äiti Janna Rantala esitti Perheaikaa.fi-sivustolla MIKS TOI SAI ENEMMÄN?! -nimisen nettiluennon, jonka voi käydä katsomassa edelleen. Sosiaalisessa mediassa kaksosia yllitettiin kertomaan kaksosuuden parhaita puolia hashtagilla #kaksostenpäivä.

 

Vuoden 2016 Kaksosten päivä

2.2.2016 Kaksosten päivän teema oli monikkoperheyhdistysten tarjoama toiminta ja vertaistuki.
Useissa alueyhdistyksessä juhlittiin päivää monenlaisin koko perheen menoin. Lue tapahtumista tästä.
Lue mediatiedotteemme tästä (pdf), julkaistu 26.1.2016.


Vuoden 2015 Kaksosten päivä 

Järjestö julkaisi 2.2.2015 uuden oppaan kaksosten, kolmosten ja nelosten vanhemmille. ”Kohti nuoruusikää useamman samanikäisen kanssa”-opas kertoo monikkonuorten irtautumisesta vanhemmistaan ja kaksossisaruksesta/monikkosisaruksistaan.

Opas on suunnattu erityisesti 10-20 -vuotiaiden monikkonuorten ja nuorten aikuisten vanhemmille ja muille tukijoukoille. Opas pyrkii lisäämään aikuisen ymmärrystä kaikkeen siihen muutokseen, jonka keskellä monikkonuoret elävät. Mitä perheessä tapahtuu kun nuori irtautuu sekä vanhemmistaan että kaksossisaruksesta tai monikkosisaruksistaan? Miten vanhempi voi tukea nuoria, jotka kehittyvät eri tahtiin? Millaisia keskinäisiä identiteettityyppejä kaksosilla on? Miten toimia kun arjessa tuntuu olevan liikaa keskinäistä vertailua? Entä jos keskinäinen lojaalisuus hidastaa jatkokoulutukseen hakeutumista?

Opas tarjoaa myös tutkimustietoa sekä itse kaksosten ja monikkovanhempien kokemuksia tästä elämänvaiheesta.
Oppaan tekeminen on ollut mahdollista Raha-automaattiyhdistyksen yleisavustuksen turvin. Opas on maksuton ja se on ladattavissa sähköisesti osoitteessa www.suomenmonikkoperheet.fi

OPASTA PÄÄSET LUKEMAAN TÄSTÄ LINKISTÄ  (pdf)

kohti nuoruusikaa kansi