Kaksosten päivänä juhlistetaan elämän mittaista sisarussuhdetta

Suomen Monikkoperheet ry:n lanseeraamaa valtakunnallista Kaksosten päivää vietetään 2.2.2017. Tämän vuoden teemana on sisaruus – elämän mittainen side. Kaksoset ja heidän perheensä juhlistavat päivää eri puolilla Suomea monikkoperheyhdistysten järjestämissä tapahtumissa.

kaksosten_paiva_2017_sisaruus_1
Sisarussuhde on elämämme pisin ihmissuhde. Sisarukset ovat läsnä elämässämme parhaillaan syntymästä kuolemaan saakka, pitempään kuin kukaan muu perheenjäsen tai muu ihminen. Monikkosisarusten välinen side on usein pitempi ja voimallisempi kuin yksittäin syntyneiden sisarusten.

-Pienet kaksoset eivät edes ymmärrä olevansa sisaruksestaan erillisiä, vaan he saattavat toimia hyvin kiinteänä ”me”-yksikkönä. Kaksosten kasvaessa nuoruusikään irtaantumisen vaihe saattaa toisinaan olla hyvinkin raastava. Tästä huolimatta kaksoset ovat usein koko loppuelämänsä toistensa parhaita ystäviä. Kuka ymmärtäisi kaksosta paremmin kuin toinen saman ikäinen ja samassa ympäristössä kasvanut ihminen, toiminnanjohtaja Ulla Kumpula Suomen Monikkoperheet ry:stä kuvailee.

Suomen Monikkoperheet ry haluaa myös muistuttaa päivän aikana päättäjiä siitä, kuinka tärkeää sisaruus on. Sisarusalennus aamu- ja iltapäivätoiminnan maksuissa sekä kerhomaksuissa on iso helpotus perheille, joissa on useita samaan aikaan syntyneitä lapsia. Sopiva sisarusalennus on vähintään -20 % normaalihintaisesta maksusta.

-Varhaiskasvatuksessa ja useimmissa lasten harrastuksissa sisarusalennukset ovat olleet jo pitkään itsestäänselvyys. Sen sijaan kunnan järjestämissä kerhoissa ja pienten koululaisten iltapäivätoiminnassa tällaista alennusta ei välttämättä ole. Kannustan kuntia ottamaan sisarusalennuksen käyttöön. Se on kunnille pieni kuluerä, mutta monilapsisille perheille iso kädenojennus, Kumpula toteaa.

Päivään liittyy some-kampanja, jossa kaksosten vanhemmat ja itse kaksoset kertovat, mikä kaksosuudessa on parasta. Vastauksen voi muotoilla joko tekstin tai kuvan muotoon niin Facebookissa, Twitterissä, Instagramissa kuin muissakin sosiaalisen median välineissä. Hashtagina päivässä toimii #kaksostenpäivä.

Kaksosia juhlitaan ympäri Suomen alueellisten monikkoperheyhdistysten järjestämissä koko perheen tapahtumissa. Voit seurata valtakunnallisen Kaksosten päivän tapahtumia sivustolla http://www.suomenmonikkoperheet.fi/toiminta/kaksosten-paiva/
ja www.facebook.fi/Valtakunnallinen Kaksosten päivä.

Lisätietoa:
toiminnanjohtaja Ulla Kumpula, toiminnanjohtaja@suomenmonikkoperheet.fi, 050 3280 730
järjestösihteeri Tiina Matala, jarjestosihteeri@suomenmonikkoperheet.fi, 050 435 9004
vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Raisa Ojaluoto, koordinaattori@suomenmonikkoperheet.fi, 045 882 5383
Suomen Monikkoperheet ry
Suomen Monikkoperheet ry on Suomessa toimivien alueellisten monikkoperheyhdistysten valtakunnallinen kattojärjestö. Järjestö on perustettu vuonna 1995. Toiminnan päätavoitteita ovat kaksos-, kolmos- ja nelosperheistä kertovan tiedon jakaminen, edunvalvonta ja vertaistuki. Järjestön päärahoittaja on Stea / Veikkaus (entinen Raha-automaattiyhdistys). Suomessa toimii tällä hetkellä vapaaehtoisvoimin 17 alueellista monikkoperheyhdistystä, jotka järjestävät tapahtumia ja toimintaa jäsenistölleen omalla toimialueellaan.

Monikkoperheet
Monikkoperheellä tarkoitetaan perhettä, johon syntyy kerralla kaksi tai sitä useampi lapsi. Suomessa syntyy vuosittain kaksoset noin 800 perheeseen ja kolmoset noin 10 perheeseen. Nelosia syntyy harvoin. Kaksosista kolmasosa on perimältään identtisiä.

Kaksosten päivä
Valtakunnallista Kaksosten päivää on vietetty vuodesta 2010 alkaen, jolloin Suomen Monikkoperheet ry lanseerasi 2.2. päivän Kaksosten päiväksi juhlavuotensa kunniaksi. Nimestään huolimatta Kaksosten päivänä juhlitaan myös muita monikkoperheitä (kolmos- ja nelosperheet).

Kolmosten päivä
3.3 päivä on Suomen Kolmosperheet ry:n lanseeraama kolmosten oma päivä.

Share