Isä ”lomailee” monikkoperheessä

kuva: Ilona Hooli

Kun lääkäri ensimmäisessä ultraäänitutkimuksessa lakonisesti totesi, että kyllä täällä nyt kaksi näkyy, alkoi olla selvää, että isällekin riittäisi jatkossa kotitöitä. Hyvä! Tätähän oli kauan ja hartaasti toivottu ja odotettu – siispä reippahasti selvittämään kuinka isä niitä kotitöitä voisi jäädä kotiin tekemään!

Kelan äitiys-, erityisäitiys-, isyys-, vanhempain- ja monikkovanhempainrahaohjeistoa läpi kahlatessa alkoi kuitenkin hirvittää, että kuinkako monta kuukautta ennen oletettua laskettua aikaa – vai oliko se sittenkin ennen monikkoäidin todennäköistä aikastettua töistäkotiinjääntipäivää, arkipyhillä vai ilman – pitikään tietää tarvitseeko isän olla kotona äidin kanssa yhtä aikaa, eri aikaa, jonkin aikaa, aiemmin, myöhemmin, yhdellä kertaa vai monessa osassa. Ainoa varma fakta, joka oli tuskallisen selvä jo alkuvaiheessa, oli se, että mitä pidempään perheen paremmin tienaava henkilö on kotona minkä-nimisellä-päivärahalla-tahansa sen tuskallisemmaksi alkaa helsinkiläis-kohtuuttoman asuntolainan lyhentäminen käydä!

Parhaat neuvot saatiinkin erittäin ymmärtäväiseltä työnantajalta – monilapsisen perheen isä itsekin – joka lakonisesti todettuaan: “Siinä voi olla vähän puuhaa aluksi!”, kehoitti harkitsemaan tulevien vuosilomapäivien säästämistä ja käyttämistä heti lasten syntymän jälkeen. Sainkin onnekkaasti ja luvan kanssa säästettyä lasten syntymää edeltäneen kesäloman sekä lasten syntymän jälkeisen talviloman ja toisen kesäloman, ja pidettyä ne lähes yhteen pötköön heti lasten synnyttyä.

Tämä epäortodoksinen isyysvuosilomailu, yhdistettynä joustaviin etätyöpäiviin, mahdollisti perheessämme viikkokausiksi isän välttämättömäksi osoittautuneen ympärivuorokautisen vauvanhoidon, keisarinleikkauksen erittäin raskaista komplikaatioista toipuvan äidin hoidon sekä yhden miehen pyykkäys-, siivous-, kaupassakäynti- ja ruoanlaittoshown ilman, että täydellisessä univelka-flow-tilassa täytyi laskea vanhempainvapaapäivien tai päällekäisten sellaisten kulumista, saati raportoida niistä tai niiden muutoksista viranomaisille. Pelottaa ajatellakin kuinka monta työehtosopimusta, paikallisen sopimisen säännöstöä, vuosilomalainsäädäntöpykälää, kolmikantasopimusta tai verolakia tällä järjestelyllä tulikaan mahdollisesti rikottua! Iso kiitos pomolle!

Näin sosiaali- ja terveyspalvelu- ja perhevapaauudistusten huuman ollessa kuumimmillaan voi vain toivoa, että päättäjillä on tarpeeksi malttia tehdä järjestelmästä riittävän yksinkertainen, joustava ja hallinnollisesti kuormittamaton, etteivät isät jää lasten synnyttyä mielummin töihin kuin kotiin ainakaan sen takia, että isyysloman oikeaoppinen järjestäminen on vain liian vaikeaa tai taloudellisesti kannattamatonta.

 

Juha Nieminen
kaksospoikien isä

Share