Neljä kättä monikkoperheisiin

Kun kotiin muuttaa yhtäkkiä kaksi, kolme tai jopa neljä pientä, avutonta kääröä, jotka tarvitsevat huolenpitoa ympäri vuorokauden, ei siinä kaksi kättä riitä millään. Neljästä kädestä olisi apua jo huomattavasti enemmän. Nyt kun hallitus on uudistamassa perhevapaita, kysyimme monikkoperheiltä, mitä he pitävät tärkeimpänä asiana perhevapaauudistuksessa. Kyselyn tulosten perusteella suurin osa perheistä pitää uudistuksessa tärkeimpänä sitä, että perheen molemmilla vanhemmilla on mahdollisuus olla yhtä aikaa kotona hoitamassa lapsia.

Monimuotoiset perheet -verkosto on julkaissut tällä viikolla Raha seuraa lasta -mallin, joka on kymmenen perhejärjestön vastaus uudeksi perhevapaamalliksi. Siinä monikkovanhempien toiveet on kuultu. Monikkoperheen vanhemmat saisivat perhevapaaseen jokaisesta lapsesta 78 päivän pituisen monikkokorotuksen toisesta lapsesta alkaen. Monikkokorotus on toisesta lapsesta alkaen entinen 60 arkipäivän monikkopidennys lisättynä 18 arkipäivällä. Tuo 18 arkipäivää on määrä, jota Monimuotoiset perheet -perhevapaatyöryhmä on vuonna 2015 julkaistussa raportissaan  esittänyt lapsikohtaiseksi isyysvapaaksi toisesta lapsesta alkaen. Monikkokorotus voidaan pitää kokonaan yhtä aikaa toisen vanhempainrahaa käyttävän kanssa.

Näin ollen kaksosperheen vanhemmilla olisi 18 päivää nykyistä enemmän aikaa jakaa arkea: antaa huomiota lapsille, vaihtaa vaippoja, pestä peppuja ja päästää yöllä pätkäunia nukkunut vanhempi lepäämään päivällä. 18 päivää voi kuulostaa lyhyeltä ajalta, mutta silloin kun lapset ovat pieniä ja univelkaa on paljon, jokainen lisäpäivä, jolloin apukäsiä on tarjolla, on kullan arvoinen.

Raha seuraa lasta -mallissa perhevapaat olisivat jokaiselle lapselle yhtäläiset perhemuodosta riippumatta. Nykyisin esimerkiksi yhden vanhemman perheillä on käytettävissään 54 päivää vähemmän vanhempainrahapäiviä kuin kahden vanhemman perheillä. Adoptioperheissä vanhempainrahakausi on huomattavasti lyhyempi kuin perheissä, joihin lapsi tulee syntymän kautta.

Monimuotoiset perheet -verkosto ajaa mallia, jossa kaikki perhetyypit huomioidaan. Toivomme että päättäjät ottavat perhevapaita uudistaessaan monikkoperheiden ja muiden monimuotoisten perheiden avuntarpeen huomioon. Viisaasti perhevapaita uudistamalla tehdään ennaltaehkäisevää perhepolitiikkaa ja annetaan perheille tukea silloin, kun sitä eniten tarvitaan.

Ulla Kumpula
Toiminnanjohtaja

Raisa Ojaluoto
Vapaaehtoistoiminnan koordinaattori

Suomen Monikkoperheet ry

Share