Otatko paineita kaksosten yksilöllisyyden tukemisesta?

Monikkovanhempi valmistautuu tulevaan vanhemmuuteen monin tavoin, lukemalla oppaita, kyselemällä ohjeita neuvolasta tai muilta saman kokeneilta vanhemmilta. Kun tulossa on kaksoset tai kolmoset, mukana on aina myös erikoissairaanhoito.

Saamme neuvoja lasten perushoitoon, nukkumiseen ja moneen muuhun. Niiden lisäksi pohdimme sitä, miten meidän pitäisi toimia kasvattajina. Rajoja ja rakkautta, positiivinen vanhemmuus vai vapaa kasvatus?

Vanhemmat pohtivat oman lapsuuskodin kasvatusperiaatteita ja pyrkivät sovittamaan yhteen kummankin vanhemman näkemyksiä toimivaksi kokonaisuudeksi. Kasvatusohjeita tulee monelta taholta, eikä vähiten sosiaalisesta mediasta, jossa kärkevät ja tuomitsevat kannanotot saavat usein vallan.

Kun perheeseen syntyy kaksoset, kolmoset tai neloset, mukaan tulee lisää kysymyksiä: huomioinko kutakin lasta tasapuolisesti, miten tuen lapsen yksilöllisyyttä, ovatko lasten keskinäiset roolit tasapainossa?

Monikkoperheiden kattojärjestö Suomen Monikkoperheet ry on tullut avuksi ja koonnut maksuttomasti nettiin paljon erilaisia tietoaineistoja sekä tehnyt kasvatuksen kysymyksiin keskittyvän maksullisen opaskirjasen. Ovatpa nuoruusikäisten monikkojen vanhemmatkin saaneet oman oppaansa. Nuoruusikäopas pääsi englanniksi käännettynä jopa maailmanlaajuiseen levitykseen vuonna 2016.

Kysyn välillä itseltäni, aiheuttaako opastieto paineita ruuhkavuosiaan elävälle monikkoperheelle, jonka arjen täyttää jo muutoinkin monenlaiset tehtävät. Tuleeko esimerkiksi lasten yksilöllisyyden tukemisesta suorituspaineita?

Monikkolasten yksilöllinen kohtelu saa tukea aikuisilta kaksosilta, joilta on kysytty asiasta. Osa heistä olisi toivonut vanhemmiltaan yksilöllisempää suhtautumista. Yksilöllisyyden tukemisessa asenne on mielestäni tärkeintä. Kun ajattelee kutakin lasta ensisijaisesti yksilönä, niin moni asia hoituu ilman ylimääräistä suorittamista ja stressiä.

Unohda kahdenkeskiset viikonloppuretket vain yhden lapsen kanssa, jos siihen ei ole aikaa eikä voimia. Sen sijaan katso lasta silmiin, kun puhuttelet häntä hänen nimellään. Mieti samalla millainen lapsi juuri tämä lapsi onkaan. Kahdenkeskisen ajan voi ottaa vaikkapa iltatoimien lomassa.

 

Ulla Kumpula
toiminnanjohtaja, Suomen Monikkoperheet ry
kaksosten äiti

Share