Sisaruus – elämän, tunteiden ja tapahtumien jakamista

20161116_105033
Kuvituskuva

 

Sisarukset ovat monelle yksi elämän pisimmistä ihmissuhteista. Se voi alkaa sinä hetkenä, kun syntyy ja loppua vasta, kun silmänsä sulkee viimeisen kerran. Kuten kaikki ihmissuhteet, ei sisaruuskaan ole aina helppoa, mutta harva siitä luopuisi. Perinteisesti sisaruksiksi on määritelty biologiset sisarukset, joiden kanssa jaetaan geneettisesti edes yksi vanhempi. Tänä päivänä myös sisaruuden perusteet ovat muutoksessa. Samalla kun perheet monimuotoistuvat, niin käy myös sisaruuskäsitteelle. Uusperheissä, sijaisperheissä ja adoption myötä syntyy sisarsuhteita, joiden kanssa geeneillä ei ole enää mitään tekemistä. Monille paras ystävä ja syvä ystävyyssuhde vastaa sisarussuhdetta. Sisaruus syntyy jostain muusta. Se on elämän, tunteiden ja tapahtumien jakamista yhdessä. Sisaruus on enemmän kuin biologia, vaikka sitäkään ei voi sivuuttaa.

Itselläni on neljä vanhempaa sisarusta, kolme veljeä ja yksi sisko. Mutta olen kuin ainut lapsi, sillä olen todellinen iltatähti. Vanhimmalla veljelläni oli jo itsellä lapsi, kun synnyin. Sisarukseni ovat jääneet minulle melko etäiseksi, sillä kaikilla paitsi yhdellä oli jo oma elämä, koti ja perhe tuloillaan. Koinkin sisarusteni lapset enemmän sisaruksikseni, etenkin siskoni saman ikäisen tyttären. Meitä luultiin pieninä kaksosiksi, mutta emme silti olleet siskoksia, vaikka olimmekin hyvin läheisiä. Elimme erillistä arkea ja hänellä on niitä ”oikeita” sisaruksia. Lapsena kuvittelinkin mielessäni mielikuvituskaksossiskon; jonkun joka olisi oikeasti aina vierellä ja kokisi kanssani arjen tapahtumat. Pienestä asti haaveilinkin, että saisin neljä lasta, jotta kenenkään ei tarvitsisi olla yksin.

Elämä ei kuitenkaan mene aina niin kuin haaveilee. Lapsia ei meille tullutkaan perinteisillä menetelmillä ja välillä pelotti syvästi, että emme saa lapsia lainkaan. Mietin myös usein, että jos onnistumme saaman yhden lapsen, hän voi jäädä ainoaksi. En olisi uskonut, että iso onni voi joskus osua kohdalle, ja kun saimme kuulla, että saamme kaksoset, en olisi voinut olla onnellisempi.

Olen nyt päässyt kuuden ja puolen vuoden ajan seuraamaan kaksostyttöjeni välistä sisarussuhdetta,ja se on uskomatonta. He ovat epäidenttiset ja melko erilaiset persooniltaan, mutta samalla niin samanlaiset. He ovat jakaneet kaiken kohdusta asti. Muistan vieläkin sen hetken aika lailla viisi vuotta sitten, kun tytöt oppivat hyppimään tasajalkaa ja melkein yhtä aikaa. Se riemu millä he käsi kädessä hyppivät ja iloitsivat yhteistä taitoa. Näitä hetkiä on tullut sen jälkeen paljon lisää. Muistan myös, miten sisko on jaksanut silittää toisen päätä ja kantaa uninalleja viereen, kun toinen on ollut kuumeessa. Muistan eskariopen huumorilla lähetetyn viestin, jossa hän kertoi saaneensa kurinpalautusta toiselta tytöistäni, kun oli mennyt moittimaan siskoa jostain asiasta. Pitivät tiukasti toisistaan huolta. Muistan myös vähän väliä käynnissä olevat tappelut ja sen uskomattoman taidon, miten yhdellä sanalla voi saada siskon täydellisesti hermostumaan. Mutta sitähän se sisaruus taitaa olla, yhdessä leikkimistä ja huolta pitämistä ja myös sen riitelemisen taidon opettelemista.

Ystävilläni, joilla on samaa ikäluokkaa olevat sisarukset, on edelleen läheiset suhteet sisaruksiinsa ja hieman kadehtien kuuntelen heidän juttujaan yhteisistä viikonlopuista ja matkoista ja ihan vaikka puhelinkeskusteluista. Olen kyllä lähentynyt oman siskoni kanssa todella paljon näin aikuisiässä, mutta emme silti ole kokeneet yhdessä kovinkaan paljon. Hän on silti siskoni ja olisin valmis tekemään hänen puolestaan vaikka mitä.

Ja sen tunteen näkee kyllä lapsissakin, oli sitten kyseessä monikkosisarukset tai eri-ikäiset. Vaikka sisarukset keskenään ovat tukkanuottasilla, kyllä he myös puolustavat toisiaan tarpeen tullen. Se onkin minusta sisaruuden vahvimpia puolia. Aina on joku, joka on sinun puolellasi ja tukenasi.

 

Hyvää Kaksosten päivää kaikille ja ajatelkaa kauniita ajatuksia sisaruksistanne!

 

Heli Laurila
Suomen Monikkoperheet ry:n hallituksen varapuheenjohtaja

Share