Sosiaalietuudet

Eurot_web_sosiaalietuudet

Miten monikkoperheitä tuetaan?

Kaksoset, kolmoset tai neloset saavan perheen etuuksissa voi olla erityispiirteitä monikkoperheelliselle tai ne voidaan myöntää täysin samoin perustein kuin jos kyseessä olisivat yksittäin syntyneet lapset.

Perhe-etuudet

Kansaneläkelaitos eli Kela myöntää useimmat perhe-etuudet.
Tiedot löydät Kelan internetsivuston Lapsiperheet-kohdasta. Tutustu! www.kela.fi/lapsiperheet

Kela päivittää lisäksi monikkoperheille tarkoitettua, vanhempainpäivärahoista kertovaa internetsivua, Kelan sivulle tästä.

Tietoa monikkoperheen sosiaalietuuksista löytyy myös Suomen Monikkoperheet ry:n julkaisemista monikkoperhevalmennuksen ohjaajan oppaista, ammattilaisen opas ja vertaisohjaajan opas.

Monikkotuki

Joissain pääkaupunkiseudun kaupungeissa (Helsinki, Espoo, Vantaa) saatetaan maksaa vanhempainrahakauden monikkopidennyskaudelta erityinen monikkotuki.

Lasten kotihoidon tuen kuntalisä

Lasten kotihoidon tuen osalta jotkut kunnat saattavat maksaa kuntalisää, josta lisätietoa saa omasta kunnasta.

Toimeentulotuki

Mikäli perhe hakee toimeentulotukea tai ehkäisevää toimeentulotukea, virkailijalle kannattaa kertoa monikkoperheen erityisestä taloudellisesta kuormituksesta (yhtäaikaiset hankinnat, mahdolliset investoinnit) ja erityistilanteesta (ennakoimaton tilanne, mahdollinen tukipalvelujen tarve). Sosiaalietuuksista ja -palveluista eri elämäntilanteissa antavat lisätietoa Kela ja oma kunta. Sosiaali- ja terveysministeriön sivuilta löydät tietoa sosiaali- ja terveyspalveluista.

Terveydenhuollon maksujen maksukatto

Huomioithan, että jos julkisen terveydenhuollon ja laitoshoidon maksut yhden kalenterivuoden aikana nousevat tietyn euromäärän yli, ovat avohoidon palvelut tämän jälkeen loppuvuoden pääsääntöisesti maksuttomia lukuun ottamatta yli 18-vuotiaan lyhytaikaisen laitoshoidon maksua. Alle 18-vuotiaiden lasten maksut otetaan huomioon huoltajan maksukatossa. Lisätietoa tästä ja muista palveluista Sosiaali- ja terveysministeriön sivuilta.

Lapsiperheen kotipalvelu

Lapsiperheen kunnallisesta kotipalvelusta löydät tietoa internetsivujemme kohdasta Monikkotietoa – Mistä apua kotiin.

Suomen Monikkoperheet ry:n lausuntoja monikkoperheiden tueksi

Suomen Monikkoperheet ry on laatinut lausuntoja monikkoperheiden tueksi esimerkiksi tilanteisiin, joissa tehdään päätöksiä perheen etuuksista tai kokopäiväisestä varhaiskasvatusoikeudesta. Voit ladata lausunnot omaan käyttöösi.

Lausunto monikkoperheen erityispiirteistä perheen etuus- ja palvelupäätöksiä tekevien käyttöön:
Lausunto monikkoperheen erityistarpeista, 15.12.2015

Lausunto monikkoperheiden erityispiirteistä kokopäiväisen varhaiskasvatusoikeuden arviointiin:
Lausunto monikkoperheiden erityispiirteistä kokopäiväisen varhaiskasvatuksen arviointiin_24.2.2017

Share