Kaksosten päivä

Valtakunnallisen Kaksosten päivän logo.

Suomen Monikkoperheet ry lanseerasi vuonna 2010 valtakunnallisen Kaksosten päivän, jota vietetään
Suomessa aina helmikuun toinen päivä, 2.2.

Kaksosten päivänä halutaan nostaa esiin ajankohtaisia teemoja monikkoperheiden elämään ja monikkouteen liittyen. Vaikka 2.2. päivän nimi on Kaksosten päivä, on se kuitenkin samalla kaikkien monikkoperheiden oma juhlapäivä! Alueelliset monikkoperheyhdistykset ovat aktiivisesti mukana päivän vietossa erilaisten koko perheen tapahtumien muodossa. Kaksosten päivän tapahtumista tiedotetaan internetsivuillamme sekä Facebookissa sivustolla Valtakunnallinen Kaksosten päivä.


Kaksosten päivän 2020 teemana on Kohtaa kaksonen yksilönä

Vuonna 2020 Kaksosten päivää juhlitaan sunnuntaina 2.2.2020 teemalla Kohtaa kaksonen yksilönä. Tällä halutaan muistuttaa siitä, että kukin kaksosista tai kolmosista on ainutlaatuinen yksilö, vaikka muistuttaisi ulkonäöltään kaksos-, kolmos- tai nelossisarustaan.  Alueelliset monikkoperheyhdistykset juhlistavat Kaksosten päivää tammi-helmikuun vaihteessa. Ne järjestävät perheille suunnattuja tapahtumia omalla alueellaan.

Mediatiedote Kaksosten päivästä on luettavissa STT-infosta (julkaistu 21.1.2020)

Lue ennakkotiedote tästä (julkaistu 29.11.19).

Alueyhdistyksissä tapahtuu:

Alueelliset monikkoperheyhdistykset juhlistavat Kaksosten päivää tammi-helmikuun vaihteessa. Ne järjestävät perheille suunnattuja tapahtumia omalla alueellaan. Tarkat tiedot näistä tapahtumista Kaksosten päivän tapahtumat alueyhdistyksissä.


Rahankeräyskampanja on käynnissä

Lahjoita nyt monikkoperheiden hyväksi tehtävään työhön.
#tukeamonikkoperheille

www.suomenmonikkoperheet.fi/lahjoita

Kaksosten päivän keksit

Herkulliset keksit Kaksosten päivään: katso kaksoskeksien ohje tästä.
Kaksoskeksien resepti on julkaistu vuonna 2013.

Kolmosten päivä

Ja muistathan, että 3.3.2020 vietetään Suomen Kolmosperheet ry:n valtakunnallista Kolmosten päivää.

Tutustu sivustoon www.kolmosperheet.fi.

Lisätietoja

Toiminnanjohtaja Ulla Kumpula, toiminnanjohtaja@suomenmonikkoperheet.fi, 050 3280 730
Vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Raisa Ojaluoto, koordinaattori@suomenmonikkoperheet.fi, 045 882 5383
Järjestösihteeri Tiina Matala, jarjestosihteeri@suomenmonikkoperheet.fi, 050 4359 004

Suomen Monikkoperheet ry:n keskeiset tiedotuskanavat päivään liittyen ovat Facebook-sivut Valtakunnallinen Kaksosten päivä ja Suomen Monikkoperheet ry sekä Instagram-tili Monikkoperheet ja Twitter-tili Suomen Monikkoperheet ry.


Vuoden 2019 Kaksosten päivä

Monikkoperhe kiittää

Kaksosten päivänä 2.2.2019 Suomen Monikkoperheet ry halusi nostaa esiin asioita, joista monikkoperheet ovat kiitollisia. Pyysimme perheiltä lyhyitä viestejä siitä, mistä kaikesta monikkoperheen jäsenet haluavat kiittää. Tästä pääset lukemaan kiitosviestit, jotka luovutettiin 1.2.2019 
perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikolle. Viestit kerättiin anonyymisti.

Vuoden 2018 Kaksosten päivä

Samasta puusta eri omenat

Kaksosten päivänä 2.2.2018 juhlittiin kaksosten yksilöllisyyttä. Päivä keskittyi siihen, että kukin kaksosista tai kolmosista on ainutlaatuinen, vaikka muistuttaisi ulkonäöltään kaksos- tai kolmossisarustaan. On tärkeää, että monikkolasten lähipiiri, sukulaiset, tuttavat sekä päiväkodin ja koulun henkilöstö kohtelevat lapsia yksilöllisesti.

Kaksosten päivä sai oman logon, jonka on suunnitellut Suunnittelustudio Pippuriinan Hanna Välitalo. Logon halutaan viestittävän sitä, että kaksosena syntynyt ja kasvanut on yksilö, jonka identiteetin yksi osa on kaksosuus. Logon toivotaan vakiintuvan ja näkyvän kaikkialla Kaksosten päivänä 2.2.

Vuoden 2017 Kaksosten päivä

Sisaruus – elämän mittainen side

Kaksosten päivä 2.2.2017 keskittyi sisarussuhteen merkitykseen, joka on monikoiden välillä pitkä ja usein tärkeä ja voimallinen. Suomen Monikkoperheet ry nosti esiin monikkoperheen sisarusten suhteeseen liittyviä artikkeleita ja tutkimustuloksia. Kaksosten päivän lähistöllä useimmat alueyhdistykset järjestävät omia perhetapahtumia alueillaan. Kaksosten päivänä lastenpsykiatri ja kaksosten äiti Janna Rantala esitti Perheaikaa.fi-sivustolla MIKS TOI SAI ENEMMÄN?! -nimisen nettiluennon, jonka voi käydä katsomassa edelleen. Sosiaalisessa mediassa kaksosia yllitettiin kertomaan kaksosuuden parhaita puolia hashtagilla #kaksostenpäivä.

Vuoden 2016 Kaksosten päivä

2.2.2016 Kaksosten päivän teema oli monikkoperheyhdistysten tarjoama toiminta ja vertaistuki.
Useissa alueyhdistyksessä juhlittiin päivää monenlaisin koko perheen menoin. Lue tapahtumista tästä.
Lue mediatiedotteemme tästä (pdf), julkaistu 26.1.2016.

Vuoden 2015 Kaksosten päivä 

Järjestö julkaisi 2.2.2015 uuden oppaan kaksosten, kolmosten ja nelosten vanhemmille. ”Kohti nuoruusikää useamman samanikäisen kanssa”-opas kertoo monikkonuorten irtautumisesta vanhemmistaan ja kaksossisaruksesta/monikkosisaruksistaan.

Opas on suunnattu erityisesti 10-20 -vuotiaiden monikkonuorten ja nuorten aikuisten vanhemmille ja muille tukijoukoille. Opas pyrkii lisäämään aikuisen ymmärrystä kaikkeen siihen muutokseen, jonka keskellä monikkonuoret elävät. Mitä perheessä tapahtuu kun nuori irtautuu sekä vanhemmistaan että kaksossisaruksesta tai monikkosisaruksistaan? Miten vanhempi voi tukea nuoria, jotka kehittyvät eri tahtiin? Millaisia keskinäisiä identiteettityyppejä kaksosilla on? Miten toimia kun arjessa tuntuu olevan liikaa keskinäistä vertailua? Entä jos keskinäinen lojaalisuus hidastaa jatkokoulutukseen hakeutumista?

Opas tarjoaa myös tutkimustietoa sekä itse kaksosten ja monikkovanhempien kokemuksia tästä elämänvaiheesta.
Oppaan tekeminen on ollut mahdollista Raha-automaattiyhdistyksen yleisavustuksen turvin. Opas on maksuton ja se on ladattavissa sähköisesti osoitteessa www.suomenmonikkoperheet.fi

OPASTA PÄÄSET LUKEMAAN TÄSTÄ LINKISTÄ  (pdf)

kohti nuoruusikaa kansi