Usein kysyttyä lahjoittamisesta

1. Miten voin lahjoittaa Suomen Monikkoperheet ry:n toimintaan?

Suomen Monikkoperheet ry:n toimintaan monikkoperheiden hyvinvointia edistävään työhön voit lahjoittaa www.suomenmonikkoperheet.fi/lahjoita -sivuston kautta. Voit tehdä kertalahjoituksen valitsemalla itsellesi parhaiten sopivan maksutavan.

Voit lahjoittaa haluamasi summan keräystilille FI37 5290 0220 5519 05
Käytä viitettä 20199234. Saaja: Suomen Monikkoperheet ry.

Voit lahjoittaa tekstiviestillä:
Lahjoita 5 euroa, lähetä tekstiviesti 5 MONIKKO numeroon 16588.
Lahjoita 10 euroa, lähetä tekstiviesti 10 MONIKKO numeroon 16588. 
Lahjoita 20 euroa, lähetä tekstiviesti 20 MONIKKO numeroon 16588. 
Lahjoita 30 euroa, lähetä tekstiviesti 30 MONIKKO numeroon 16588. 
Lahjoita 40 euroa, lähetä tekstiviesti 40 MONIKKO numeroon 16588

Voit lahjoittaa Mobilepay-sovelluksella, jonka voit ladata ilmaiseksi älypuhelimeesi. Syötä haluamasi summa ja lähetä se numeroon 33679. Ruudulle tulee näkyviin järjestömme nimi sekä logo ennen kuin pääset hyväksymään maksun.

Voit lahjoittaa Suomen Monikkoperheet ry:n Facebook-sivuston kautta. Haluamasi suuruinen lahjoitus tehdään klikkaamalla kansikuvan alla olevaa Lahjoita-nappia.
Voit myös perustaa oman varainkeruukampanjan Facebookissa Suomen Monikkoperheet ry:lle. Valitse Facebookin valikosta kohta Varainkeruukampanjat, sen jälkeen klikkaa Kerää varoja, valitse Hyväntekeväisyys ja järjestöksi Suomen Monikkoperheet ry. Voit juhlistaa varainkeruukampanjalla esimerkiksi syntymäpäivääsi.

Voit lahjoittaa Paypal-lomakkeella nettisivujemme Lahjoita-sivuston kautta (ylhäällä linkki).

Voit lahjoittaa Otto-automaatilla 3.9.-2.12.2019.
Katso ohjeet 2. kysymyksen alta.

2. Miten voin lahjoittaa monikkoperheiden hyväksi Otto-automaateilla?

Otto-automaatilla on 3.9.–2.12.2019 mahdollisuus lahjoittaa Suomen Monikkoperheet ry:n keräykseen. Lahjoituskampanjan aikana asiakkaille näytetään Otto-automaatin päävalikolla vasemmalle puolelle lisätty vaihtoehto: Otto & lahjoitus. Kun valitset ”Otto & lahjoitus”, näet ensin lahjoituskampanjan tiedot ja voit sen jälkeen valita käteisottosi määrän, johon on lisätty lahjoitussumma 5 euroa. Kun valitset ”Otto & lahjoitus”, saat nähtäväksesi ensin kampanjan tiedot ja sinun pitää vielä kertaalleen vahvistaa, että lahjoitat monikkoperheiden hyvinvointia edistävään työhön.

Lisää tietoa Automatia Pankkiautomaatit Oy:stä ja lahjoittamisesta löydät linkistä https://otto.fi/otto-ja-lahjoitus/

3. Mistä tiedän, että lahjoittamani rahat menevät oikeasti monikkoperheiden hyväksi?

Poliisihallitus on myöntänyt Suomen Monikkoperheet ry:lle keräysluvan, jossa on nimetty ne käyttötarkoitukset, joihin varoja saa käyttää. Suomen Monikkoperheet ry tekee Poliisihallitukselle varojen käytöstä selvityksen, joka on edellytys uuden keräysluvan saamiselle. Lahjoitusvarat käytetään kaksosten, kolmosten ja nelosten perheiden hyvinvointia edistävään työhön eli käytetään monikkoperhevalmennusten toteuttamiseen, monikkoperheiden vertaistuki-, virkistys- ja tiedotustapahtumiin, vapaaehtoisten kouluttamiseen, virkistämiseen ja ohjaamiseen sekä monikkoustietomateriaaleihin.

Lahjoitusvarojen käyttäminen aiheuttaa hallinnollisia kuluja, joiden määräksi keräyssuunnitelmassa on arvioitu 30 %. Hallinnolliset kulut käsittävät vain ne kuluerät, jotka ovat välttämättömiä lahjoitustapojen käyttöön saamiseksi. Kerätyt varat kohdennetaan vapaaehtoisten tukemiseen, jotka tekevät työtään suoraan perheille ja perheille järjestettäviin vertaistapahtumiin. Tuettavat vapaaehtoistoimijat tekevät vapaaehtoistyötä Suomen Monikkoperheet ry:ssä ja sen alueellisissa jäsenyhdistyksissä järjestämällä monikkoperheille mm. valmennusta sekä vertaistuki- ja virkistystapahtumia. Monikkoperheiden hyvinvointia tukevassa toiminnassa on noin 150 vapaaehtoista, jotka toimivat ilman palkkaa tai palkkiota, mahdolliset matkakulut korvaten.
Suomen Monikkoperheet ry:n toiminta on tehokasta ja hallinto on matala.

Varainhankintakampanjan on suunnitellut pro bono -toimintana mainostoimisto Aava&Bang.

4. Teettekö lahjoituksilla voittoa?

Suomen Monikkoperheet ry on voittoa tavoittelematon yleishyödyllinen yhdistys, joten emme jaa toiminnallamme voittoa luottamushenkilöille tai henkilöstölle.

5. Onko taustallanne poliittisia vaikuttajia?

Ei ole. Olemme uskonnollisesti, poliittisesti ja aatteellisesti sitoutumaton yhdistys.

6. Millaiset hallintokulut lahjoituksistanne menevät?

Suomen Monikkoperheet ry:n ensimmäinen keräyslupa on myönnetty vuodeksi, 1.1.-31.12.2019. Keräysluvan hakuvaiheessa Suomen Monikkoperheet ry on tehnyt Poliisihallitukselle keräyssuunnitelman, jonka mukaan hallinnollisten kulujen osuus on 30 % tuotoista. Suomen Monikkoperheet ry:n lahjoitustoiminta alkoi tammikuussa 2019 ja kehitämme sitä jatkuvasti. Toimintaperiaatteemme on, että johtaminen ja hallinto on mahdollisimman tehokasta ja keräystavoiksi valitaan mahdollisimman tehokkaat keräystavat.

7. Voinko seurata lahjoitukseni käyttöä myöhemmin?

Teemme Poliisihallitukselle varojen käytöstä selvityksen, joka on edellytys uuden rahankeräysluvan saamiselle. Kerromme lahjoitusvarojen käytöstä osoitteessa www.suomenmonikkoperheet.fi/lahjoita ja uutiskirjeissämme. Lahjoitusten käytöstä voi kysyä suoraan toiminnanjohtaja Ulla Kumpulalta (toiminnanjohtaja@suomenmonikkoperheet.fi, P. 050 3280 730). Suomen Monikkoperheet ry:n toimintakertomuksessa ja tilinpäätöksessä raportoidaan lahjoitusvarojen käytöstä.

8. Kuinka suuri osa työstänne pyörii lahjoitusvaroilla?

Kampanjan alkaessa (vuoden 2019 alussa) lahjoitusvarojen osuus on alle 1 % toimintabudjetistamme, mutta lahjoitusvarojen osuutta on tarkoitus kasvattaa, jotta voimme kehittää monikkoperhetoimintaa myös omarahoitteisesti.

9. Miten Suomen Monikkoperheet ry rahoittaa toimintaansa lahjoitusten lisäksi?

Suomen Monikkoperheet ry:n toiminnan päärahoittaja on STEA, Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus, joka saa avustusvaransa Veikkauksen (ent. Raha-automaattiyhdistys) tuotoista. Lisäksi rahoitamme toimintaamme jäsenmaksuilla, tuotemyynnillä, Monikkoperheet-lehden tilaus- ja ilmoitusmyynnillä, apurahoituksella sekä yritysyhteistyöllä.

10. Miksi lahjoittaisin Suomen Monikkoperheet ry:n toimintaan?

Noin 700 suomalaista perhettä saa vuosittain tietää, että perheeseen on tulossa kaksoset, kolmoset tai jopa neloset. Monikkoraskaus on vanhemmille usein yllätys, sillä monisikiöraskaus on sattuman tulosta.

Vauvat ja äiti ovat raskausaikana erikoissairaanhoidon seurannassa, sillä monikkoraskaus on riskiraskaus: kaikkien hyvinvointi halutaan turvata ja mahdolliset riskit havaita ajoissa. Monikkoraskaudet ovat äidille kuormittavampia kuin yhden lapsen odottaminen ja ne päättyvät tyypillisesti synnytykseen ennen laskettua aikaa. Usean monikkolapsen elämä alkaakin keskoskaapista ja ensimmäiset päivät tai jopa viikot vietetään monesti tehohoidossa. Moninkertaisen ilon lisäksi monikkoperhe kohtaa moninkertaiset jaksamisen haasteet. Perheet tarvitsevat apua ja tukea erityisesti vauvojen ollessa pieniä.

Suomen Monikkoperheet ry auttaa perheet valmennuksen, tiedon ja vertaistuen äärelle. Lahjoitusvaroin rahoitettavat kohteet ovat ammattimaisesti ohjattua vapaaehtoistyötä, joka perustuu vertaistukeen eikä sitä voi korvata esimerkiksi julkisen sektorin tekemänä. Yhdessä voimme antaa monikkolapsille hyvän alun elämään.

11. Voinko lahjoittaa muuta kuin rahaa?

Voit lahjoittaa Suomen Monikkoperheet ry:lle tai sen jäsenyhdistyksille aikaa tai palvelua. Suomen Monikkoperheet ry:n vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Raisa Ojaluoto keskustelee mielellään kanssasi siitä, millaisia vapaaehtoistyön paikkoja on tarjolla.
Mikäli haluat lahjoittaa monikkoperhetoimintaan tavaralahjoituksia, voit keskustella Raisa Ojaluodon (koordinaattori@suomenmonikkoperheet.fi) kanssa.
Voit myös tarjoutua avuksi suoraan lähipiirisi monikkoperheeseen hoitamaan lapsia tai tekemään kodinhoitoa.

12. Kerätäänkö lahjoittajista tietoa jonnekin?

Muissa käytössä olevissa lahjoitustavoissa ei kerätä tietoa lahjoittajista.
Vuoden 2019 keväällä otimme käyttöön myös lahjoituslomakkeen (PayPal-maksutapa) Lahjoita-sivulle. Siinä lahjoituslomakkeen täyttäjä antaa itse luvan tietojensa tallentamiseen ja tiedotteiden lähettämiseen. Jos olet jättänyt tietosi tälle lahjoituslomakkeelle, keräämme nämä tiedot eli nimen ja sähköpostiosoitteen lahjoittajarekisteriin. Tietoja ei luovuteta kolmansille osapuolille.
Lahjoittaja voi halutessaan myöhemmin kieltää tietojen säilyttämisen ottamalla yhteyttä Suomen Monikkoperheet ry:n toimistolle.
Lue lisää tietosuojaselosteestamme.
Muissa lahjoitustavoissa joissa Suomen Monikkoperheet ry toimii käytännön toimeenpanijana, ei kerätä tietoa lahjoittajista.

13. Mihin tietojani käytetään?

Paypal-lahjoituslomakkeessa täyttäjä antaa itse luvan tietojensa tallentamiseen ja tiedotteiden lähettämiseen. Emme luovuta lahjoittajatietoja kolmansille osapuolille.
Lahjoittajatietoja voidaan käyttää kiitosviestin lähettämiseen sekä toiminnasta ja kampanjoista tiedottamiseen. Täyttäessään lahjoituslomakkeen lahjoittaja antaa itse luvan tietojensa tallentamiseen ja tiedotteiden, mm. uutiskirjeen lähettämiseen.

14. Voinko lahjoittaa nimettömästi?

Kyllä. Nimetön lahjoittaminen onnistuu mm. tekstiviestillä.

15. Julkaistaanko lahjoittajien nimet jossain?

Ei julkaista. Yrityslahjoittajalle ehdotamme lahjoituksen julkistamista, mutta yrityslahjoittaja voi aina kieltäytyä nimen julkaisemisesta.

Facebookissa tapahtuva, itse perustamasi syntymäpäivälahjoitus Suomen Monikkoperheet ry:n hyväksi on julkista. Kun lahjoitat Facebookissa käyttämällä Lahjoita-painiketta, lahjoituksesi saattaa näkyä julkisesti.

Mikäli olet yksityis- tai yrityslahjoittaja ja haluat julkisuutta lahjoitukselle, pyydämme ottamaan yhteyttä toiminnanjohtaja Ulla Kumpulaan (toiminnanjohtaja@suomenmonikkoperheet.fi).

16. Mitä lahjoittamisen jälkeen tapahtuu?

Emme lähesty lahjoittajia henkilökohtaisesti lahjoituksen jälkeen lukuun ottamatta yleisluontoista kiitosviestiä. Silloin kun lahjoittaja on antanut luvan, voimme lähettää yleisiä tiedotteita toiminnasta ja uusista kampanjoista.
Keräysvarojen käytöstä tiedotetaan uutiskirjeissä, Monikkoperheet-lehdessä ja www.suomenmonikkoperheet.fi/lahjoita -sivustolla.

17. Yritykseni haluaa lahjoittaa monikkoperhetoimintaan. Miten toimin?

Mikäli yritys haluaa tehdä lahjoituksen, se onnistuu käyttämällä jotain www.suomenmonikkoperheet.fi/lahjoita -sivuston lahjoitustavoista.
Mikäli yritys haluaa sisällölliseen yhteistyöhön Suomen Monikkoperheet ry:n kanssa tai julkisuutta lahjoitukselle, pyydämme ystävällisesti ottamaan yhteyttä toiminnanjohtaja Ulla Kumpulaan, toiminnanjohtaja@suomenmonikkoperheet.fi, P. 050 3280 730.
Neuvottelemme mielellämme yritysyhteistyöstä tai voimme halutessa tehdä esityksen sopivasta yhteistyömuodosta. Noudatamme järjestön yritysyhteistyön eettisiä ohjeita.


Tästä takaisin Lahjoita-sivulle.