Kaksosten päivä 2.2.2019

Mediatiedote 23.1.2019


Kaksosten päivänä 2.2.2019 monikkoperhe kiittää
Kaksosten päivää vietetään lauantaina 2.2. Päivän teemana on tänä vuonna Monikkoperhe kiittää.

Monilla mittareilla katsottuna lapset voivat Suomessa paremmin kuin koskaan aikaisemmin. Kaksosten päivänä 2. helmikuuta Suomen Monikkoperheet ry haluaa nostaa esiin asioita, joista monikkoperheet ovat kiitollisia. Pyydämme perheiltä lyhyitä viestejä siitä, mistä kaikesta monikkoperheen jäsenet haluavat kiittää.  Monikkoperhe kiittää -kampanjassa voi kiittää vaikkapa läheisiä, ammattilaisia tai päättäjiä. Myös aivan pienistä asioista voi kiittää. Viestien kerääminen on aloitettu 14.1. sähköisissä kanavissamme (Facebook, Instagram, Twitter, www.suomenmonikkoperheet.fi, uutiskirje). Kampanjan tunnuksena toimii #monikkoperhekiittää.

Tähän mennessä kampanjaan liittyen on lähetetty jo runsaasti kiitoksia. Kiitoksia on annettu ainakin mummille, neuvolalle, synnytyssairaaloille, lapsettomuusklinikalle, kaksossisarukselle, puolisolle, monikkoperheyhdistykselle, Facebookin vertaisryhmälle ja lapsiperheiden kotipalvelulle. Kaikki viestit tullaan luovuttamaan perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikolleavuksi monikkoperheiden hyvinvointia tukevaan työhön.

Lakimuutos tuo monikkoperheiden isille pidennetyn isyysvapaan

Suomen Monikkoperheet ry haluaa kiittää päättäjiä siitä, että isyysvapaassa huomioidaan 1.4.2019 alkaen se, että perheeseen voi syntyä tai perheeseen voidaan adoptoida kerralla useampi kuin yksi lapsi. Kaksosten isän isyysvapaaseen tulee 18 arkipäivän pidennys, kolmosten isän isyysvapaaseen 36 arkipäivän pidennys ja nelosten isän isyysvapaaseen 51 arkipäivän pidennys.

Kaksosten isän isyysvapaan kokonaispituus tulee olemaan 54+18 ja kolmosten isän 54+18+18 arkipäivää. Nelosten isän isyysvapaan pituus on maksimissaan 54+18+18+15=105 arkipäivää, mikä vastaa äidin äitiysvapaakauden pituutta. Isä voi pitää pidennyksen olemalla yhtä aikaa toisen vanhemman kanssa kotona hoitamassa lapsia.

Alueellisilla monikkoperheyhdistyksillä runsaasti tapahtumia

Alueelliset monikkoperheyhdistykset järjestävät kaksosten päivänä 2.2.2019 tai päivän lähistöllä alueensa monikkoperheille Kaksosten päivän tapahtuman. Yhdistysten tapahtumissa on ohjelmassa ainakin herkuttelua, laulua, tanssia, juhlimista, laskettelua, pulkkailua, peuhaamista, polskimista, pihaleikkejä sekä makkaranpaistoa.  Vuoden 2019 teeman mukaisesti yhdistykset voivat myös valita omalta alueeltaan henkilön, organisaation tai yrityksen, joka on toiminut esimerkillisesti monikkoperheiden eteen ja jota yhdistys haluaa nyt kiittää.

Tiedot alueellisten yhdistysten järjestämistä tapahtumista ovat luettavissa osoitteesta: www.suomenmonikkoperheet.fi/kaksosten-paivan-tapahtumat-alueyhdistyksissa-2/

Rahankeräyskampanja käynnistyy

Monikkoperheet tarvitsevat apua ja tukea erityisesti vauvojen ollessa pieniä. Suomen Monikkoperheet ry auttaa perheet valmennuksen, tiedon ja vertaistuen äärelle. Anna tukesi ja lahjoita haluamasi summa monikkoperheiden hyvinvointia tukevaan työhön www.suomenmonikkoperheet.fi/lahjoita

Lisätietoja:

Vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Raisa Ojaluoto,
koordinaattori@suomenmonikkoperheet.fi, 045 882 5383

Toiminnanjohtaja Ulla Kumpula,
toiminnanjohtaja@suomenmonikkoperheet.fi, 050 3280 730

Järjestösihteeri Tiina Matala,
jarjestosihteeri@suomenmonikkoperheet.fi, 050 4359 004

www.suomenmonikkoperheet.fi

www.suomenmonikkoperheet.fi/toiminta/kaksosten-paiva/

Suomen Monikkoperheet ry:n keskeiset tiedotuskanavat päivään liittyen:

Facebook-sivut Valtakunnallinen Kaksosten päivä ja Suomen Monikkoperheet ry

Instagram-tili Monikkoperheet

Twitter-tili Suomen Monikkoperheet ry.

Mediatiedotteemme löytyy myös STT-Infosta

Suomen Monikkoperheet ry

Suomen Monikkoperheet ry on Suomessa toimivien alueellisten monikkoperheyhdistysten valtakunnallinen kattojärjestö. Järjestö on perustettu vuonna 1995. Toiminnan päätavoitteita ovat kaksos-, kolmos- ja nelosperheistä kertovan tiedon jakaminen, edunvalvonta ja vertaistuki. Järjestön päärahoittaja on Stea / Veikkaus. Suomessa toimii tällä hetkellä vapaaehtoisvoimin 17 alueellista monikkoperheyhdistystä, jotka järjestävät tapahtumia ja toimintaa jäsenistölleen omalla toimialueellaan.

Monikkoperheet

Monikkoperheellä tarkoitetaan perhettä, johon syntyy kerralla kaksi tai sitä useampi lapsi. Suomessa syntyy vuosittain kaksoset noin 750 perheeseen ja kolmoset noin 5-10 perheeseen. Nelosia syntyy harvoin. Kaksosista kolmasosa on perimältään identtisiä.

Kaksosten päivä

Valtakunnallista Kaksosten päivää on vietetty vuodesta 2010 alkaen, jolloin Suomen Monikkoperheet ry lanseerasi 2.2. päivän Kaksosten päiväksi juhlavuotensa kunniaksi. Nimestään huolimatta Kaksosten päivänä juhlitaan myös muita monikkoperheitä (kolmos- ja nelosperheet).

Kolmosten päivä

3.3 päivä on Suomen Kolmosperheet ry:n lanseeraama kolmosten oma päivä.

Share