Näyttelijä Marjaana Maijala: Suurin onni on nähdä kaksoset yhdessä

Artikkeli on julkaistu 1/2019 Monikkoperheet-lehdessä

Marjaana Maijala on niitä näyttelijöitä, jotka ovat tehneet valtavasti roolisuorituksia uransa aikana, mutta ei ole silti koko kansan tuntema julkkis. Haastattelun tapaamispaikalla hänet tunnistaa kuitenkin heti kotimaisten elokuvien ja sarjojen vakiokasvoksi.

-Helsingissä saan olla rauhassa, mutta muualla Suomessa saan joskus katseita, Marjaana naurahtaa asiasta kysyttäessä.

20 vuotta näyttelijän töitä tehneen Marjaanan viimeisin elokuvarooli on Pölösen uudessa Oma maa -elokuvassa. Elokuva on sodan jälkeinen rakkaustarinan ja työn kuvaus ja on saanut valtavat katsojamäärät. Suuren suosion saavutti myös Yösyöttö, jossa Marjaana näytteli yksinhuoltajaisän Anna-naapuria. Marjaanalla on parhaan naisnäyttelijän Venla-palkinto vuodelta 1999, joka tuli ensimmäisestä isosta roolisuorituksesta tv-sarjassa Pieni pala jumalaa jo teatterikorkeakoulun aikana.

Tuplana

Marjaanalla on kolme tytärtä, joista nuorimmat ovat 7-vuotiaat kaksoset. Monikkovanhemmuus on inspiroinut Marjaanaa myös ammatillisesti. Vuonna 2016 hän käsikirjoitti ja näytteli yhdessä kollegansa ja ystävänsä Johanna Kokon kanssa näytelmän Tuplana, joka kertoo kaksosuudesta, äitiydestä ja sisaruudesta. Vaikka molemmat näyttelijät ovat monikkoäitejä, alkuperäinen idea ei ollut heidän.

-Kansallisteatterin pääjohtaja Mika Myllyaho ehdotti, että tekisimme näytelmän aiheesta joka meitä yhdistää. Emme olleet ajatelleet asiaa, mutta käsikirjoitusideoita alkoi syntyä heti. Ohjaaja Kirsi Liimatainen ei ole pienten lasten äiti, joten hän haastoi meitä uudenlaiseen ajatteluun, Marjaana muistelee.

Näytelmää esitettiin Kansallisteatterissa ja tilauksesta Turun Seudun Monikkoperheille. Marjaana toteaa aiheen olevan tällä erää käsitelty, eikä aio ammentaa siitä ammatillisesti toista kertaa.

Elämän hauraus läsnä

Marjaana oli 41-vuotias alkaessaan odottaa kaksosia.

-Lasten saaminen ei ollut helppoa ja olen vilpittömästi sitä mieltä, että kaksoset ovat parasta mitä voi tapahtua. Koska minulla ei ole sisaruksia, suurin onni on nähdä sisarukset yhdessä. Se rakkaus, raivo ja kiintymys toista kohtaan on niin syvää, hän herkistyy.

Hän ei muistele kauhulla vauva-aikaa, eikä kokenut sitä erityisen raskaaksi. Toki väsytti, mutta ajasta ovat jääneet hyvät muistot.

-Asiaan vaikuttivat varmasti esikoislapsen kanssa opitut vauvanhoitotaidot ja varmuus äitinä.

Näyttelemiseen lapsia ei ole ohjattu, vaikka he olivatkin avustajina Yösyötössä.

-Meillä on vasta nyt aloitettu näytelmäkerhoharrastus, joka perustuu lähinnä leikkiin.

Intohimo näyttelemiseen ei olisi kuitenkaan ihme, sillä myös Marjaanan isä oli ammattinäyttelijä. Isä kuoli tapaturmaisesti hukkumalla Marjaanan ollessa 7 kuukautta.

Tapaturma on vaikuttanut Marjaanaan niin, että elämän hauraus on läsnä.

-Olen elänyt elämääni tietäen, että aina voi tapahtua katastrofi. Asia on jättänyt jälkensä sekä minuun että varmasti äitiini.

Naisen rooli omilla ansioillaan

50 vuotta täyttänyt Marjaana on huomannut töiden vähenevän, mutta asia on vähitellen muuttumassa.

-Alalle on tullut myös lisää naiskäsikirjoittajia, joiden kautta eri ikäisten naisten rooleja on syntynyt lisää. Teatterissa keski-ikäisten naisten rooleja on vähemmän kuin elokuvissa ja sarjoissa. Kotimaisia sarjoja tehdään nykyään paljon maksukanaville, mikä on tuonut lisää mahdollisuuksia ja työtehtäviä.  

Tänä keväänä Marjaana on nähty MTV3:lla ja C Morella poliittisessa trillerissä Ratamo ja TV2:n Koukussa-sarjan 2. tuotantokaudella. Kysyttäessä minkä yhden roolin hän haluaisi vielä tehdä, naista alkaa naurattaa.

-Samaa kysyttiin viimeksi 50-vuotishaastattelussani. Ajattelin, että enhän minä nyt niin vanha vielä ole! Minulla on yli 15 vuotta vielä työuraa jäljellä ja toivottavasti aikaa tehdä monia rooleja.

Lopuksi hän vakavoituu.

-Totta puhuen haluaisin tehdä roolin, joissa nainen esitettäisiin omilla ansioillaan. Naisen rooli on usein olla jonkun äiti, vaimo tai tyttöystävä. On hienoa esittää henkilöä, jota ei määritellä pelkästään toisen kautta ja jolla on omat haasteensa ja ristiriitansa.

TEKSTI JA KUVA

SINA RASILAINEN

Kaksosten äiti Marjaana Maijala on tehnyt koko näyttelijäuransa freelancerina, mikä on mahdollistunut puolison vakituisen työn ansiosta. Näyttelijän on oltava jatkuvasti valmiudessa koekuvauksiin ja työkeikoille.
Share