”PAKKA SEKAISIN KAKSINKERTAISESTI”

LASTENTARHANOPETTAJAN KOKEMUKSIA KAKSOSISTA

Artikkeli on julkaistu 3/2018 Monikkoperheet-lehdessä

Monikkolapset päätyvät juoksemaan pitkin päiväkotien käytäviä muiden lasten tavoin. Kotona kaksikko, kolmikko tai jopa nelikko aiheuttaa vanhemmille suuren ilon lisäksi paljon haasteita. Ammattilainen kohtaa samat haasteet työpaikallaan suhteessaan monikkolapsiin.

Päiväkoti, lastentarha, päivähoito, päikky, tärkeällä asialla on monta nimeä. Tästä lastemme hoidon ja opetuksen mahdollisuudesta saamme kiittää saksalaista pedagogia, joka kehitti idean lasten kehitystä tukevista lastentarhoista. Hänen oppiensa pohjalta lastentarhanopettajat työskentelevät tänäänkin. Monikkolapsi on yksi heidän monista asiakkaistaan.

Monikkolapsi – tavallinen lapsi

Lastentarhanopettaja Elina Igbinoba työskentelee helsinkiläisessä päiväkodissa. Oma tie lastentarhanopettajaksi on kulkenut muutaman mutkan kautta.

– Lukion jälkeen opiskelin musiikkipedagogiksi. Tein sitten keikkaa henkilöstöpalvelun kautta päiväkoteihin, josta kasvoi innostus lähteä opiskelemaan alaa. Valmistuin kasvatustieteiden kandiksi Helsingin Yliopistosta 2015 ja tällä hetkellä työskentelen lastentarhanopettajana, kertoo Elina.

Hän on viihtynyt pitkään töissä monikulttuurisessa Itä-Helsingissä ja hoitanut useita kaksosia.

Monikkolapsi asiakkaana on Elinalle melko lailla samanlainen asia kuin yksöslapsikin.

– Kaksoset ovat periaatteessa samanlaisia kuin muutkin lapset, mutta kun kaksi samanikäistä aloittaa samaan aikaan on enemmän tarpeita, esimerkiksi syliä. Tai sitten osaavat pistää pakan sekaisin kaksikertaisesti, Elina kertoo.

Vanhempia usein lohduttaa ajatus, että monikoilla, pienemmilläkin, on aina tuki ja turva toisistaan päiväkodissa. Ammattilainen on samaa mieltä.

– Kyllä se helpottaa itkemisiä, kun on sisko tai veli lähellä.

Monikkolapsia ei päiväkodissa kuitenkaan ajatella yhtenä yksikkönä.

– Lapset ovat kaikki kuitenkin yksilöitä. Kasvattajan pitää muistaa se. Tosin monikkoperheillä voi olla hieman erilaisia tarpeita. Esimerkiksi lasten hakemisiin vanhemmat saattavat tarvita apua, kun on kaksi puettavaa samaan aikaan. Silloin henkilökunta voi auttaa tavallista enemmän, Elina arvioi.

Lastentarhanopettaja Elina Igbinoba pitää tärkeänä kaksosten yksilöllistä huomioimista.

Haasteet ja helppoudet

Monikkolapsen hoitamisessa on toki omat huomioitavat asiansa. Haasteita on, mutta yksöslapsiin verrattuna jotkut jutut voivat olla myös helpompia.

– Helpointa kohtaamissani monikkolapsissa on, että heidän odotuskykynsä ja kärsivällisyytensä ovat omaa luokkaansa. Vaikeinta sen sijaan ovat yhdessä keksityt matkimiset, kun toinen tekee edellä ja toinen heti perässä. Joskus tällainen meno voi yltyä melko villiksi, nauraa Elina.

Lastentarhanopettajien koulutuksessa ei ole erityisesti huomioitu monikkolapsia, eikä henkilökuntaa työelämässä erikseen perehdytetä heihin. Toki on mahdollista, että työnantaja järjestää asiaan liittyvää koulutusta ja tietoa, mikäli työntekijä sellaista kokee tarvitsevansa.

– Joskus on ollut tarve ohjeistukseen, kun esimerkiksi hieman vanhemmat kaksoset ovat lietsoneet toisiaan huonoon käytökseen. Silloin olemme päiväkodin henkilökunnan kanssa yhdessä miettineet tapoja tilanteen parantamiseksi, Elina kertoo.

Oman haasteensa tuo identtisyys. Tunnistaminen voi olla joskus vaikeaa, vaikka lapset ovatkin omia persooniaan.

– Tällaisissa tapauksissa voidaan vanhempien kanssa keksiä, vaikka joku koodisysteemi, kuten eriväriset tossut mistä lapset erottaa. Itse tosin olen ottanut asiakseni keskittyä tunnistamiseen erityisesti.

Monikkolapset ryhmässä

Monikkolapset saattavat olla päiväkodissa samassa ryhmässä toistensa kanssa, mutta sijoittaminen eri ryhmään on yhtä lailla mahdollista. Asioita mietitään vanhempien toiveiden ja toimivimman ryhmänmuodostamisen kannalta. Erillään oloa kuitenkin tuetaan.

– Pyrimme välillä eriyttämään heitä pienryhmiin, niin he saavat kehittyä yksilöinä ja saavat tehdä asioita ilman sisarusta, mikä on heille tärkeää. Huomioimme myös ryhmän muodostamisessa kaikkien ryhmän lasten tarpeet ja mietimme, miten kaksikko sopii porukkaan, avaa Elina.

Muiden lasten keskuudessa kaksosuus saattaa aiheuttaa kysymyksiä ja tuntemuksia.

– Muut lapset ovat uteliaita kyselemään miten kaksosuus on mahdollista. Kaksoset saattavat myös olla suosittuja leikkikavereita, koska heidän sosiaaliset taitonsa kehittyvät nopeammin. Heidän leikkitaitonsa kiinnostaa. Monikkosisarukset saattavat myös päätyä yhdessä lasten itse muodostamiin leikkiryhmiin, jotka muuten olisivat pienempiä, sillä lapsille he saattavat näyttäytyä yksikkönä jossain määrin. Heidät molemmat huomioidaan ja kysellään missä toinen on. Mutta yhtä lailla he saattavat leikkiä erikseenkin, jatkaa Elina.

Eniten Elina haluaa kuitenkin korostaa sitä, että pääasia monikkohoitolapsissa on heidän yksilöllinen huomioiminen. Varhaiskasvatussuunnitelma keskustelut käydään aina kummastakin erikseen ja henkilökohtainen kehitys arvioidaan. Päiväkodissa monikkolapsi on tavallinen tasa-arvoinen hoidettava, jolle monikkous tuo oman mausteensa niin päiväkodin henkilökunnan kuin muiden lapsien silmissä.

TEKSTI JA KUVAT

MARJATTA SASSILA

Vanhempia usein lohduttaa ajatus, että monikkolapsilla, pienemmilläkin, on aina tuki ja turva toisistaan myös päiväkodissa. Ammattilainen on samaa mieltä, mutta erillään oloakin halutaan tukea tarpeen mukaan.
Share