Perhevalmennuksesta vaikuttamistoimintaan – Vapaaehtoistoiminta mahdollistaa monenlaista

Artikkeli on julkaistu Monikkoperheet-lehdessä 3-2017

 

Suomessa toimii 17 alueellista monikkoperheyhdistystä ympäri Suomen. Kaikki yhdistykset toimivat vapaaehtoisvoimin. Myös kattojärjestö Suomen Monikkoperheet ry:ssä toimii palkatun henkilöstön lisäksi vapaaehtoisia.

 

Alueyhdistystoiminta on ns. ruohonjuuritason toimintaa, jossa perheet kohtaavat vertaistuen äärellä jo monikkolasten odotusajasta alkaen. Yhdistystoiminnan toteuttajat ovat itse vapaaehtoisia monikkovanhempia. Suomen Monikkoperheet ry:ssä vapaaehtoiset tekevät mm. valtakunnallista lehteä, osallistuvat vaikuttamistoimintaan sekä toimivat aktiiveina sosiaalisessa mediassa.

 

Perhevalmennus – ensiaskel toimintaan

Moni perhe tutustuu yhdistyksen toimintaan jo odotusaikana osallistuessaan alueensa monikkoperhevalmennukseen. Valmennustoimintaa toteutetaan pääosin yhteistyössä paikallisen sairaalan tai neuvolan kanssa. Yhdistyksen vapaaehtoiset toimivat kokemusasiantuntijoina ja valmentajina kertoen odottajille tulevasta vauva-ajasta, monikkoarjesta sekä vinkkaavat mm. tarpeellisista hankinnoista.

Alueyhdistystoiminta mahdollistaa vertaistukea parhaimmillaan. Yhdistyksen tapahtumissa ja tilaisuuksissa aikuiset kohtaavat toisia monikkovanhempia ja lapset kohtaavat toisia monikkolapsia. On mukava kuulla, miten toisilla on selvitty vauva-ajan pyörteistä tai miten toisessa perheessä päivähoito järjestettiin tai miten on pohdittu kaksosten kouluunlähtöä.

Vapaaehtoistyön voimalla

Kirpputori, saunailta, monikkokahvila, äitienpäivän askartelua, puistotreffit, vierailu paloasemalle, Kaksosten päivä, parisuhdeilta, liikuntapäivä, kesäretki, pikkujoulut, sirkuskoulu. Yhdistyksissämme tapahtuu paljon laidasta laitaan. Koko perheen tapahtumissa viihtyvät niin lapset kuin aikuisetkin. Kaikki tuo tapahtuu vapaaehtoisvoimin. Kunkin alueyhdistyksen hallituksessa toimii keskimäärin noin 5-7 hengen porukka. Lisäksi hallituksen ulkopuolelta toiminnassa voi olla mukana muita aktiivitoimijoita kuten monikkoperhevalmentajia.

Suomen Monikkoperheet ry:ssä vapaaehtoistoiminnan paikkoja ovat mm. valtakunnallinen hallitus, some-tiimi, lehtityöryhmä, vaikuttajatyöryhmä ja nettivertaisohjaajien ryhmä.

Vapaaehtoistyö näkyy siis monella tapaa monikkoperhetoiminnassa ja on monelle toiminnolle ehdoton edellytys. Vapaaehtoisille suurin kiitos ja palkinto tehdystä työstä on se, että perheet osallistuvat järjestettyihin tapahtumiin ja tilaisuuksiin ja oma työ tuottaa näin tulosta. Kaikki, jotka osallistuvat tapahtumiin, kiittävät näin toimiessaan samalla oman yhdistyksen vapaaehtoistoimijaa!

 

TEKSTI

Tiina Matala

Kiinnostaako vapaaehtoistyö?

Onko sinulla näpeissäsi taito järjestää tapahtumia? Hallitsetko talousasiat, nettisivujen päivityksen? Vai onko sinulla kiinnostusta lehden tekemiseen, paloa vaikuttaa monikkoperheiden etuuksiin tai haluaisitko kenties toimia valmentajana, nettivertaisohjaajana tai somenikkarina?

Vapaaehtoisena voit toimia itseäsi kiinnostavien asioiden parissa, tutustut uusiin ihmisiin ja saat arvokasta kokemusta ja taitoja, joita voit hyödyntää esimerkiksi työelämässä.

Ota yhteys Suomen Monikkoperheet ry:hyn tai omaan alueelliseen yhdistykseesi ja lähde mukaan.

 

Share