Somessa poikien ja äitien asialla

Artikkeli on julkaistu Monikkoperheet-lehdessä 2-2019

Somessa suosioon nousseen Poikien äidit -yhteisön toisena ylläpitäjänä toimii kaksosten äiti Sanna Räsänen, 38. Miten suurperheen, neljän pojan ja yhden tytön, äiti päätyi tehtävään mukaan?

Poikien äidit -yhteisöstä on tullut supersuosittu, lähes 90 000 tykkääjää Facebookissa. Mistä arvelet suosion johtuvan?
Vertaistuki. Varsinkin usean pojan vanhemmat kokevat saavansa yhteisöstä paljon tukea ja ymmärrystä.

Miten päädyit Poikien äidit -yhteisön toiseksi ylläpitäjäksi?
Tunsimme Jonna Mikkosen kanssa toisemme jo aiemmin, meillä oli samanlaista työtaustaa ja haaveilimme yhteisestä yrityksestä. Kun Jonnan perustama Poikien äidit -yhteisö kasvoi, hän ehdotti, että alkaisimme yritystoiminnan yhdessä.

Yhteisön perustajaa Jonnaa on tituleerattu valtakunnan viralliseksi poikien äidiksi. Mikä on oma roolisi yrityksessä?
Jonna on yrityksemme somevastaava, minä autan häntä ylläpidossa. Teen jonkin verran enemmän hallinnollisia töitä, hoidan verkkokauppaa ja kirjoitan kaupallista Poikien testiryhmä -blogia. Yhdessä järjestämme tapahtumia ja teemme hyväntekeväisyyttä.

Olet 8-vuotiaiden kaksospoikien äiti. Näkyykö monikkovanhemmuus jotenkin tekemässäsi työssä?
Kaksoset eivät korostu erityisesti työssäni. Toki joskus sivuamme kaksosuutta, ja silloin voin käyttää omia kokemuksia esimerkkeinä.

Omat lapsesi ovat mukana tekemässä sivustoa. Millä tavalla he osallistuvat ja miten ovat kokeneet sen?
Poikajoukkomme testaa yhteistyökumppaneiden palveluja ja tuotteita. Olemme testanneet esimerkiksi kumisaappaita metsäretkellä, käyneet huvipuistoissa ja sisäleikkipaikoissa sekä laivalla. Kun testaamme jotakin tuotetta, se on lapsille hauskanpitoa. He kertovat mielipiteensä, otamme kuvat ja heidän osuutensa on siinä.

Olet neljän pojan lisäksi myös tytön äiti. Mitä annettavaa tämä näkökulma on tuonut työhösi?
Minulla on tytär, joka pääsee myös reissuillemme mukaan. Häntä ei siis unohdeta. Olemme myös keskustelleet siitä, että äiti tekee työtä, joka liittyy poikien äitiyteen, mutta se ei tarkoita sitä, että hän olisi mitenkään vähempiarvoinen. Kun yhteisössä pohditaan, onko poikien ja tyttöjen välillä eroja, voin peilata tilannetta oman perheeni kautta.

Sukupuolisensitiivisyys on ollut viimevuosina pinnalla kasvatuksessa ja julkisessa keskustelussa. Millaisia pohdintoja se on herättänyt Poikien äidit -yhteisössä?
Sukupuolisensitiivisyys on tärkeä ja hyvä asia. Pojat saavat olla sellaisia kuin haluavat ja tytöt myös. Tätä haluamme korostaa myös Poikien äideissä. Pojat saavat näyttää tunteensa. Pojat voivat olla villejä, mutta myös herkkiä ja tunteellisia. Jokaisella on paikka tässä maailmassa. Myös heillä, jotka eivät tunne olevansa tiettyä sukupuolta.

Sanna Räsäsen perheessä lätkää pelaavat niin äiti kuin pojat.

Haastattelijana Laura Vähäsarja

Share