Tieto kaksosraskaudesta herätti monenlaisia tunteita

”Näettekö saman kuin minä”, kysyi kätilö raskauteni ensimmäisessä ultraäänitutkimuksessa. Katselin näyttöä ja samalla hymy nousi kasvoilleni. Näin kaksi pientä ihmisen alkua näytöllä. Kätilö vahvisti asian: olemme saamassa kaksoset. Sairaalasta pois lähtiessämme mieheni tuumasi: ”tarvitsemme isomman auton”. Itselläni pää oli vielä pilvissä enkä osannut ajatella asiaa käytännön tasolla. Tunne oli ilon, onnen ja hämmennyksen yhtälö.

Aika pian tunne muuttui myös huoleksi. Mieltäni askarrutti sikiöiden kasvu, synnytys, oma vointini sekä kolmen lapsen kanssa jaksaminen. Tiedon tarve oli suuri. Harmikseni en päässyt osallistumaan monikkoperhevalmennukseen, jota Suomen Monikkoperheet ry:n jäsenyhdistys järjesti. Onneksi löysin heidän verkkosivuiltaan luotettavaa ja asiantuntevaa tietoa, joka auttoi rauhoittamaan mieltä ja valmistautumaan tulevaan.

Kahden vauvan hoitaminen

Synnytykseen suhtauduin rauhallisesti ja luottavaisesti. Aiempi kokemus auttoi, mutta myös lukemani tieto. En huolestunut, vaikka toista kaksosta jouduttiin odottamaan ensimmäisen syntymän jälkeen. Kahden vauvan hoitaminen olikin asia, johon oli vaikeampi varautua.

Olin päättänyt, että haluan imettää kaksosiani. Imetys ei meinannut kuitenkaan lähteä toisen kaksosen kanssa sujumaan. Oma usko meinasi horjua, onko kahta edes mahdollista imettää. Onneksi löysin Suomen Monikkoperheet ry:n alueyhdistyksen kautta imetystukihenkilön, keneen olin yhteydessä. Häneltä sain vertaistukea, jonka pohjalta jatkoin kärsivällisesti imetystä.

Sairaalasta kotiuduttamme kahden vastasyntyneen kanssa yksinolo tuntui vaikealta. Miten lohdutan kahta haurasta itkevää vauvaa yhtä aikaa, kun syliin pystyn nostamaan turvallisesti vain yhden. Arjen helpottamiseen saa onneksi vinkkejä vertaistuesta, joka auttaa arjessa jaksamista. Erilaisista tunteista ja jaksamisen haasteista keskustelu samassa tilanteessa olevien kanssa antaa voimaa arkeen.

Voit auttaa monikkoperheitä antamalla tukesi Suomen Monikkoperheet ry:n toimintaan. Otto-automaatilla voit nyt lahjoittaa Otto-tapahtuman yhteydessä 5 euroa kaksosten, kolmosten ja nelosten perheiden jaksamisen tueksi. Kiitos kun autat!*

Lue tästä lisää, miten monikkoperhevalmennus auttoi kolmosperheen äitiä.

Maria Lantermino
Kaksosten äiti

*Varat käytetään monikkoperheille monikkoperhevalmennusta järjestävien vapaaehtoistoimijoiden työn tukemiseen, monikkoperheiden vertaistukitapahtumien järjestämiseen ja monikkotietomateriaalien tekemiseen ja levittämiseen.

Share